10 MAART 2020

Onderzoek toont aan dat werkomgevingen die verrijkt zijn met planten een positief effect van 15 tot 19% hebben op tevredenheid en concentratievermogen van de medewerker. Door planten voelen werknemers zich prettiger en meer thuis op de afdeling, ervaren ze een verbetering in de luchtkwaliteit en hebben ze het idee dat ze zich beter kunnen concentreren. Daarnaast hebben planten een positief effect op de productiviteit. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Ambius en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met PRISM en KI Plants.

Opzet van het onderzoek

Door middel van twee studies bij een zorgverzekeraar in Nederland en een accountancykantoor in Londen werden de effecten van planten gemeten op korte termijn (na drie weken) en langere termijn (na drie maanden). Een kale werkomgeving werd vergeleken met een met planten verrijkte werkomgeving. Naast deze onderzoeken startte men een aanvullend veldexperiment omdat de longitudinale studies geen duidelijke effecten van verrijkte werkomgevingen gaven op (objectieve) arbeidsproductiviteit. In dit experiment voerden ‘echte’ werknemers twee taken uit in hun eigen werkomgeving. In de werkomgeving met kamerplanten was de productiviteit respectievelijk 15% en 19% hoger. De productiviteitsverhoging ging niet ten koste van een latere kwaliteit van het werk.

Conclusie

Planten hebben langdurig positieve effecten op het welbevinden van werknemers op de werkvloer. Daarnaast lijken planten een positief effect op concentratie en arbeidsproductiviteit te hebben, dit laatste voornamelijk op korte termijn. In vergelijking met eerder onderzoek kan men concluderen dat de effecten van eerder laboratoriumonderzoek, dat positieve effecten van kamerplanten rapporteert, deels worden gerepliceerd. Uit deze replicatie blijkt dat de effecten van planten positief zijn op langere termijn en in een echte werkomgeving, waar een breed scala aan factoren van invloed is op de beleefde kwaliteit van de ruimte.

Over Ambius

Ambius is 's werelds grootste leverancier van interieurbeplanting voor bedrijven en instellingen. Het bedrijf streeft er naar alle zintuigen te stimuleren door een optimale werkomgeving te creëren. Ambius ontwerpt, installeert en verzorgt binnen- en buitenbeplanting. Zo creëren zij een fascinerende sfeer bij werkomgevingen, retailers, hotels en zorginstellingen door middel van kunst, bloemen, fruit en geuren via het eigen Microfresh systeem. Daarnaast biedt zij ook diensten aan zoals verfrissende geuren (Microfresh) voor op de werkplek of kunst voor aan de muur. Ambius bekleedt gebouwen en plaatst planten, maar bovenal creëert zij een omgeving waarbij alle vijf de zintuigen worden geprikkeld. Ambius is een internationaal bedrijf en onderdeel van Rentokil plc. In Nederland werkt Ambius voor o.a. Shell, KPN, Achmea, Cap Gemini, Eneco, ABN Amro, Randstad, Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), KLPD Driebergen.