De lucht die we binnenshuis ademen is soms net zo slecht, zo niet erger, dan de lucht erbuiten. De verontreinigende stoffen die in de lucht buiten worden gevonden, komen binnen terecht en worden vervolgens gecirculeerd en gerecirculeerd. Dit fenomeen wordt vaak genoemd als een belangrijke bijdrage aan het "sick building syndrome" en er is aangetoond dat het schadelijk is voor onze gezondheid.

Een van de mogelijke manieren om de lucht binnenin te reinigen, is het gebruik van interieurbeplanting. In vergelijking met het kopen en installeren van talloze elektronische luchtfilters, is investeren in interieurbeplanting een zeer kostenefficiënte methode om de lucht te zuiveren. Hoe zuiveren planten de lucht en welke planten zuiveren de lucht het meest effectief? Je leest het in deze blog.

Geïnteresseerd in planten voor uw bedrijf? U kunt vandaag contact opnemen met Ambius en zien wat onze experts voor u kunnen doen.

NASA onderzoekt interieurbeplanting

NASA heeft onderzocht hoe interieurbeplanting de lucht op gecontroleerde locaties heeft gezuiverd. De reden waarom het ruimteagentschap luchtzuiverende planten bestudeert, is om te zien of ze kunnen worden gebruikt om lucht biologisch te zuiveren in ruimtestations en potentiële ruimtekampen en kolonies op andere planeten (zoals Mars).

NASA's onderzoek wees uit dat planten goed werken om chemicaliën uit de lucht te verwijderen. Chemicaliën zoals:

 • Trichloroehtylene
 • Formaldehyde
 • Benzeen
 • Xyleen
 • Ammoniak

Al deze chemicaliën zijn op de een of andere manier verbonden met gezondheidsproblemen bij mensen en andere zoogdieren.

Hoeveel planten zijn nodig om de lucht te zuiveren?

Dit is moeilijk te zeggen. Bij Ambius geven we er natuurlijk de voorkeur aan zoveel mogelijk planten te gebruiken om de kantoorruimte er aangenaam te laten uitzien. In het interieur, waar de ruimte schaars is, raden we aan een levende groene muur te installeren om veel planten in een relatief kleine ruimte te installeren. Hoe meer planten u aan uw ruimte kunt toevoegen, hoe beter.

In de NASA-studie gaf de voormalige NASA-wetenschapper Bill Wolverton aan dat hij twee "goede" planten per 9,3 vierkante meter zou plaatsen. Er wordt aangegeven dat groene planten met grote, groene bladeren het beste werken en meer van de omringende lucht kunnen opnemen, waarbij de verontreinigende stoffen op natuurlijke wijze worden verwijderd en schone zuurstof terug de ruimte wordt ingepompt.

Welke planten zuiveren de lucht?

Volgens het NASA-onderzoek waren de planten die de lucht het beste leken schoon te maken Chrysanten en Spathiphyllum. Ook bleken onderstaande planten volgens de studie sterk in het reinigen van de lucht;

 • Phoenix Roebelenii
 • Nephrolepis - wat een lastige plant kan zijn om binnenshuis te groeien
 • Graslelie
 • Aglaonema
 • Leliegras
 • Ficus Benjamina
 • Rhapis Excelsa
 • Epipremnum
 • Anthurium
 • Dracaena

Bijna elke plant heeft enig vermogen om de lucht te schrobben, maar kleinere planten zijn lang niet zo effectief als de grotere planten met bredere bladeren.

Wat kamerplanten kunnen doen voor uw bedrijf?

Het hebben van interieurbeplanting heeft tal van voordelen. Naast hun vermogen om de lucht schoon te schrobben, zijn er andere manieren waarop planten jouw bedrijf kunnen helpen.

Biofilie is de wetenschap van de natuur en haar aangeboren verbinding met de mens. Mensen hebben een instinctief verlangen om de natuur te zien en er dicht bij te zijn. Dit omvat alleen maar het zien van groen en natuur die de algehele mentale gezondheid, creativiteit en andere gezondheidsvoordelen kan verbeteren. Dit kan een raam zijn om de natuur buiten te zien of door groene planten naar binnen te halen.

Het zien van planten of zelfs de natuurgerelateerde kleuren (groen en bruin), kan het presenteïsme verminderen. Presenteïsme betekent dat werknemers fysiek op kantoor zijn, maar mentaal zijn uitgecheckt. Ook kunnen planten het ziekteverzuim verminderen. Tegelijkertijd heeft het een positieve invloed op de stemming van medewerkers en verbetert het de geestelijke gezondheid, creativiteit en productiviteit.

Neem contact op met Ambius voor interieurbeplanting

Uiteraard zorgt interieurbeplanting er ook voor dat jouw kantoor er fantastisch uitziet. Planten zijn aangenaam om naar te kijken en hebben een kalmerend effect op mensen. Een levende groene muur kan uw lobby of vergaderruimte echt onderscheiden van de rest. Bovendien kan het toevoegen van planten helpen om de lucht te reinigen, lawaai te verminderen en ook andere voordelen te bieden.

Dus als jij jouw kantoor er beter uit wil laten zien, beter wil laten ruiken of de medewerkers zich beter wil laten voelen, neem dan vandaag nog contact op met Ambius!