Groene wanden in kantoren: Say Goodbye to Sick Building Syndrome
Heb je je ooit een beetje onwel gevoeld op je werk maar wist je niet wat er eigenlijk mis is? Het kan zijn dat er helemaal niets met u aan de hand is, en dat uw kantoorgebouw ziek is. Dit vage gevoel van malaise kan ontstaan als gevolg van Sick Building Syndrome. We weten dat je werk belangrijk is, dus hier is een oplossing hoe je het gebouw minder ziek kunt maken... groene muren!
What is Sick Building Syndrome?
Het Environmental Protection Agency definieert Sick Building Syndrome (SBS) als;
"Situaties waarin gebruikers van gebouwen acute gezondheid en comfort effecten ervaren die verband lijken te houden met de tijd die in een gebouw is doorgebracht, maar er geen specifieke ziekte of oorzaak kan worden vastgesteld."
Klachten van mensen die getroffen zijn door slechte kantooromstandigheden zijn hoofdpijn, jeuk, vermoeidheid, concentratiestoornissen en irritatie van de keel. Deze klachten zorgen geen van alle voor een succesvolle werkdag. De symptomen houden vaak op bij het verlaten van het gebouw. Naast gezondheidsgerelateerde reacties kan Sick Building Syndrome ook bijdragen aan een toename van verzuim en stress. Daarnaast is er een zichtbare vermindering van de werkefficiëntie.
De geschiedenis van SBS en een slechte luchtkwaliteit
Van het begin tot halverwege de 20e eeuw, toen veel gebouwen oorspronkelijk werden gebouwd, werden ventilatiesystemen op een heel andere manier geplaatst dan nu. Het was een tijd van ondermaatse hygiëne en de ventilatie-eisen waren 0,4 m3 per minuut van de buitenlucht per persoon, meestal om de overheersende lichaamsgeuren te verzwakken.
Het olie-embargo van 1973 ontstond al snel en eiste strengere regels voor energiebesparing, waardoor de ventilatienorm tot slechts 0,15m3 werd verlaagd. Met minder ventilatie ging de luchtkwaliteit in gebouwen hard achteruit. Gelukkig zijn de zaken de afgelopen jaren licht verbeterd. De American Society of Heating, Refrigerating en Air-Conditioning Engineers hebben de normen herzien om 0,55 m3 buitenlucht in kantoorruimtes te vereisen. Hoewel dat niet al onze luchtkwaliteitsproblemen oplost, helpt het zeker.
Oorzaken Sick Building Syndrome
Sick Building Syndrome kan verschillende oorzaken hebben, maar er zijn vier hoofdgroepen. Studies uitgevoerd door het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) hebben gemeten hoe vaak deze oorzaken bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis.
- Onvoldoende ventilatie (52% van de gevallen)
Dit is vaak een HVAC-probleem, omdat het systeem er niet in slaagt om lucht correct door het hele gebouw te verspreiden.
- Chemische gifstoffen afkomstig van binnenshuis (16% van de gevallen)
Binnenbronnen zijn feitelijk verantwoordelijk voor een grote meerderheid van de luchtvervuiling in een gebouw. Kleefstoffen, vervaardigd hout en zelfs emissies van apparatuur zoals kopieermachines kunnen gevaarlijke toxines bevatten, waaronder formaldehyde.
- Chemische toxines afkomstig van buiten (10% van de gevallen)
Outdoor-toxines omvatten alles van uitlaatgassen van auto's tot rioolafvoerputten. Als de ventilatieroosters van uw kantoor niet goed zijn geplaatst, kunnen ze deze vervuiling uit de buitenlucht opnemen en mengen met de lucht die u inademt.
- Biologische verontreinigende stoffen (5%)
Biologische verontreinigende stoffen omvatten enkele van de dingen die u mogelijk al associeert met ziekte en allergieën, zoals bacteriën, schimmels en virussen. Deze gifstoffen broeden vaak in stilstaand water in isolatie, waterafvoer, onder tegels en meer.
Door een groene muur te plaatsen, maak je het niet alleen aantrekkelijker, maar helpt je ook gifstoffen te bestrijden. Hierdoor ontstaat een veel gezondere werkruimte.
Hoe kan een groene wand helpen?
Binnen een periode van 24 uur kunnen de planten in een groene wand tot 87% van de gifstoffen in de lucht verwijderen. Groene wanden (ook wel verticale tuinen genoemd) metaboliseren de hiervoor genoemde gifstoffen in de lucht. Daarnaast geven ze zuurstof sneller af dan kamerplanten, wat zorgt voor een snellere en schonere lucht.
Bovendien helpen groene muren de energiekosten te verlagen die worden gemaakt om de temperatuur te ventileren en te reguleren. Groene muren helpen het gebouw te koelen door de oppervlaktetemperaturen in de zomer te verminderen. Daarnaast zorgt een groene muur voor isolatie, zo blijven de airconditioning- en verwarmingskosten laag.
Gezondheidsvoordelen terzijde, groene muren bieden een verbinding met de natuur die vaak ontbreekt in een traditionele, steriele werkomgeving. Het is belangrijk voor werknemers die acht uur per dag achter hun bureau zitten om deze verbinding te onderhouden.
Geïnteresseerd in een groene wand? Kijk voor meer informatie op onze website.