Wist je dat de 'Harmony of the Seas' vijf keer groter is dan de Titanic en dat de 18 dekken samen de afmeting van 84 voetbalvelden hebben? Wist je dat er aan boord o.a. 4 zwembaden, 2 klimwanden, een ijsbaan, een basketbalveld, een theater met 1.400 zitplaatsen en 20 restaurants zijn? Wist je dat er plaats is voor ruim 6.300 passagiers en bijna 2.400 bemanningsleden?

Waarschijnlijk heb je hier wel iets van meegekregen via de media toen het cruiseschip eind mei in de haven van Rotterdam lag. Maar weet je ook dat 35 medewerkers van Ambius Amerika en Ambius Nederland in totaal zo’n 10.000 planten en bomen op dit grootste passagiersschip ter wereld hebben geplant?

Arno de Winter (Servicemedewerker Customer Care Ambius) is een van de 13 Nederlandse collega’s die zich aangemeld hadden om mee te werken aan dit project. Hij is twee keer een hele week op de scheepswerf in Saint Nazaire (Frankrijk) geweest om zijn steentje bij te dragen aan de enorme klus. Hieronder vind je Arno’s fotoverslag; hij heeft de foto’s begin mei gemaakt.

Kennis delen 

Voordat we goed en wel in de haven zijn, zien we de Harmony of the Seas al vanuit de verte liggen. Wat een gigantisch schip. En wat een belevenis om hier te mogen werken! Ambius Amerika heeft dit megaproject binnengehaald en heeft ons (Ambius Nederland) gevraagd te helpen bij het maken van de ‘hardware’ voor de twee greenwalls (dat zijn levende groene muren) en bij het beplanten van twee enorme ruimtes. Natuurlijk delen wij onze kennis en kunde graag met onze buitenlandse collega’s!

kennis delen

Perfecte voorbereiding 

Vanaf de buitenkant lijkt het schip al klaar, maar als je binnenkomt zie je dat het nog een grote bouwplaats is. Honderden werklieden en controleurs zijn druk in de weer om alles op tijd klaar te krijgen. Ook Ambius zal er flink aan moeten trekken om alle deadlines te halen. Gelukkig zijn de Amerikanen gewend projectmatig te werken; zij hebben alles perfect voorbereid en tot op de minuut gepland.

Nederlandse planten en bomen 

Alle planten en bomen komen van de firma Fachjan uit het Westlandse Honselaarsdijk. De planten worden aangeleverd in ‘modules’; dit zijn bakken die elk voorzien zijn van een unieke code. Op het schip worden alle modules als puzzelstukken in elkaar gezet. Elke plant komt zo exact op de juiste plaats terecht. Er wordt veel aandacht besteed aan veilig werken; vandaar ook onze veiligheidshelmen. Een uitgebreide safety training op je eerste werkdag op het schip behoort tot de standaardprocedure

man en macht

Met man en macht 

De bomen variëren in lengte van 4 tot 12 meter en zijn allemaal stevig verpakt. Met een hoogwerker worden ze stuk voor stuk via de bovenkant van het schip naar binnen getakeld. Het overige groen wordt in karren naar de twee ruimtes gebracht die wij gaan beplanten: het Central Park, een open ruimte op de 8e verdieping en het gedeeltelijk met glas overdekte Solarium op de 15e verdieping. In totaal worden zo’n 10.000 planten en bomen aan boord gebracht en met veel mankracht en een kleine (spider) kraan op de juiste plek gezet.

Het gaat om de beleving 

Dit is het Central Park voordat de 35 collega’s van Ambius hun werk hebben gedaan. In Nederland gaat het in onze markt al lang niet meer om het verkopen van een plantenbak. Wij bieden onze klanten een ‘werkplekbeleving’. Ons werk op de Harmony of the Seas sluit hier perfect op aan. Ook hier gaat het om de beleving, ofschoon we ons in dit stadium nog moeilijk kunnen voorstellen hoe het er uit zal zien als alles klaar is en duizenden passagiers genieten van al het groen.

Uniek systeem  

Vanuit een soort glazenwassersbak worden alle modules in de twee tegenover elkaar hangende greenwalls geplaatst. De groene wanden zijn drie verdiepingen hoog! Het prachtige patroon van de planten wordt langzaam zichtbaar. De wanden en het hele irrigatiesysteem hebben we met uiterste precisie volledig zelf gemaakt. Dit is het eerste cruiseschip waar deze constructie wordt toegepast! Een computer zorgt dat de planten de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen toegediend krijgen.

Full time verzorging 

Alle bomen en planten zijn in tip top conditie als ze geplant worden. Ze zullen een perfecte verzorging krijgen van de vier personen aan boord die als enige taak hebben om al het groen te verzorgen. En Ambius Amerika checkt eenmaal in de twee maanden hoe alles erbij staat. Er zal best wel eens iets vervangen moeten worden, want niet elke plant kan tegen de zoute zeelucht.

Heel trots!! 

De deadlines zijn gehaald en ons werk zit erop. Tijd om een leuke foto te maken van het hele Nederlandse team. We zijn onderdeel van een wereldwijde organisatie en het was geweldig om met onze Amerikaanse collega’s samen te werken en veel van elkaar te leren. Dat zouden we vaker moeten doen. We zijn heel trots op alles wat we samen gerealiseerd hebben!!