De nieuwe werkplek-trend in 2018

Kantoor- en werkplekontwerpen veranderen voortdurend om aan de behoeften van deze tijd te voldoen. Technologische vooruitgang, de behoefte aan nieuwe hulpbronnen en bedrijfseconomische groei spelen een grote rol bij de veranderende getijden van onze moderne werkruimten. We bevinden ons momenteel midden in een revolutie op het gebied van werkplekontwerp. Aandacht voor de gezondheid en welzijn van werknemers staat in de voorhoede van deze nieuwe golf van innovatie en verandering. Om het volgende tijdperk in werkplekontwerp te begrijpen, is het belangrijk om de evolutie van de werkomgeving en de krachten te kennen die de open kantoorruimtes hebben voortgebracht waar we allemaal vertrouwd mee zijn vandaag.

De open kantoorruimte

Kantoorontwerp zoals we het vandaag kennen, begon in de jaren ’50. Kantoren van dit tijdperk zijn ontworpen om zelfvoorzienend te zijn en gescheiden van de buitenwereld. TL-verlichting en airconditioning kwamen in de plaats van zonlicht en frisse lucht. Het was in die tijd dat de open kantoorruimte werd ontwikkeld; een kantoorontwerp dat nog steeds van kracht is.

De cellenkantoren

Het kantoorontwerp uit de jaren ‘50 legde de basis voor de volgende vijftig jaar kantoorontwerp. Het heeft invloed op de esthetiek van de werkplek en de activiteiten met een focus op bedrijfsstructuur en efficiënt gebruik van hulpbronnen. De evolutie van het kantoor zette zijn volgende grote stap richting moderniteit in de jaren ’80 in een tijd waarin de technologie met sprongen vooruitging. Deze door technologie gedreven werkomgeving waardeerde open communicatie, winstgevendheid en “lean” -procedures. Het resultaat van deze ideologieën en processen zijn de nu beruchte cellenkantoren van de jaren tachtig. Deze kantoren, gedefinieerd door een grijze, kale esthetiek, streefden vooral naar efficiëntie en vaardigheid. De lijnen waren schoon en de kantoorplanten en muurschilderingen waren schaars. Cellenkantoren zouden in de jaren negentig uit de gratie raken met de heropleving van het open kantoorplan. Echter, de cellen blijven een integraal onderdeel van kantooromgevingen over de hele wereld.

 

Introductie van het ‘Biophilic Design’

Snel vooruit naar 2018 waar de verandering ons naar het volgende tijdperk van werkplekontwerp heeft geleid. We staan ​​nu op de rand van het ‘biophilic design’-tijdperk.  Dit ontwerp is uniek in zijn mate van invloed omdat het eenvoudige meubelstijlen en kantoorlay-outs overstijgt en een directe invloed heeft gehad op hedendaagse architectuur en commerciële bouwpraktijken.

Biophilic design komt neer op de ervaring van de ruimte, de omgeving en het gebouw. Hoe beleef je het, wat zie je, hoe voel je je? Er van uitgaande dat de meest getrouwe ervaringen te vinden zijn in de natuur (gezien onze oorsprong met de natuur) laat je de gebruiker van een biophilic gebouw deze verbindingen ervaren. Iedereen begrijpt de positieve effecten ervan. Natuurlijke aspecten als daglicht, planten, zicht op groen en bijvoorbeeld natuurlijke ventilatie. Deze verbeteren allen de productiviteit, vermindert de ziektedagen van de werknemers, bevordert leren, geeft minder stress en zorgt ervoor dat patiënten sneller herstellen. Tenslotte is een belangrijk kenmerk van biophilic design het creëren van een actieve en mobiele werkplek; een  ontwerp dat beweging stimuleert zoals wandelen en traplopen. Het kan zelfs werknemers helpen hun trainingsdoelen te bereiken.

In combinatie creëren al deze functies een werkplek die de omgeving optimaliseert voor prestaties, gezondheid en welzijn. De gebruikers van het gebouw kunnen dan gemakkelijker fysieke en mentale prestaties bereiken. Wat deze designtrend echt effectief maakt, is echter onze diepgewortelde band met de natuur en de natuurlijke wereld. Wanneer we worden blootgesteld aan natuurlijke vormen en patronen op onze werkplek, zullen we reageren alsof we zijn blootgesteld aan het echte werk.

Duurzame gebouwen en gezonde mensen

De opkomst van biophilic design heeft een soortgelijk traject gevolgd als de populaire groene architectuurtrend die de engineering- en constructiewereld in de late jaren 90 en begin 2000 overnam, waardoor commerciële gebouwen en kantoren ontstonden die zowel milieuvriendelijk als energie-efficiënt waren. De ontwerptrend is de voortzetting van de groene architectuurbeweging, een vooruitgang naar een gelukkiger, gezondere toekomst voor werknemers.

De concepten van biophilic design worden voortgestuwd door veranderingen in onze samenleving zoals gezondheids- en welzijnstrends in combinatie met nieuwe normen voor de werkplek, zoals een hernieuwde focus op het welzijn en geluk van werknemers. Onderzoek naar de psychologische en fysiologische effecten van de werkomgeving op werknemers heeft ook bijgedragen aan de opkomst van biophilic design.

Maar wat zijn de belangrijkste voordelen van biophilic design waarbij iedereen, van human resources en bedrijfsleiders tot facility- en vastgoedmanagers en architecten, zo enthousiast zijn? Om te beginnen heeft de traditionele werkplek tot voor kort een netto negatieve impact op het menselijk lichaam gehad. Dit leidt tot een waslijst met gezondheidsrisico’s die de productiviteit en efficiëntie verlagen. Gezondheidsrisico’s in verband met traditionele werkomgevingen omvatten:

 • Sick building-syndroom
 • Verhoogd risico op diabetes
 • Verhoogd risico op hartaandoeningen
 • Verstoringen van het biologische ritme
 • Verhoogd risico op depressie

Om positieve verandering teweeg te brengen en een werkplek te creëren die de mensen ten goede komt en de productiviteit en het welzijn benadrukt, veranderen biophilic elementen de manier waarop we werken en ontvangen we veel lovende kritieken van pioniers op het gebied van werkplekontwerp zoals Amazon en Google, samen met grote en kleine bedrijven in de hele wereld.

De meest indrukwekkende voordelen van biophilic design zijn met name de verhoogde productiviteit, het verminderde verzuim van werknemers en een toename van het werknemersgeluk, wat gepaard gaat met minder stress en algemene verbeteringen in de geestelijke gezondheid. Een kerncomponent die leidt tot de psychologische voordelen van biophilic design komt van planten, maar er zijn tal van factoren die bijdragen aan de indrukwekkende lijst met pluspunten voor de trends.

Psychologische en fysiologische voordelen biophilic design

 • Algemene stressverminderingen
 • Positieve stemmingen
 • Verhoogde aandacht en focus
 • Geestelijke herstel en verminderde mentale vermoeidheid
 • Verbeterde cognitieve prestaties
 • Verminderde pijnpercepties in instellingen voor gezondheidszorg

Nu de biophilic design-trend zich in een stroomversnelling bevindt, kunnen we alleen verwachten dat we er de komende jaren meer van zullen zien. Naarmate bedrijven zich meer bewust worden van de overweldigende mentale en fysieke voordelen voor hun personeel en de groei van hun bedrijfsresultaten, zal biophilic design in de loop van de tijd zelfs nog belangrijker worden.

Op dit moment lijkt het erop dat de biophilic methode op het punt staat de volgende grote innovatie in kantoorontwerp te worden. Bijgevolg zullen productiviteit en het eindresultaat niet langer het enige aandachtspunt voor bedrijven zijn. De methode zal een nieuw tijdperk inluiden met een focus op het nobele streven naar welzijn en geluk van werknemers.

Leave a Reply